Дунаївці!!! https://youtu.be/QkJ7853_Wvs

середу, 18 січня 2006 р.

Аргумент газета „Диво – КОМфОРКИ. Як нам не бути з Росією” (18 січня 2006 р. №2)

„Диво – комфОРКИ. Як нам не бути з Росією”

Виявляється, Україна може обійтися без російського газу

За підрахунками львівського винахідника Олександра Єкімовських, українці в побуті, щороку на газі можуть заощаджувати до 2 мільярдів гривень, а якщо ціну на газ таки підвищать у два або й у три рази – то й всі 6 мільярдів гривень.  У будь-якому випадку, споживач використовуючи його систему горіння газу, платитиме у два – три рази менше від існуючих видів спалювання. У промисловій теплоенергетиці ця сума може зрости у десять разів.

            Якщо існують на світі диваки, то українці очолюють їх список. Ну, скажіть, кому ще спаде на думку при нульовій, а часто й плюсовій температурі включати на повну котушку газові котли й одночасно відчиняти вікна й двері, щоб не спаритися у власній квартирі? Німцям? Японцям? Американцям? Та ті багатії тільки й думають про те, на чому б зекономити!

            А от українці, які до того ж не мають вдосталь свого газу й змушені купувати його в Росії, Туркменістані, таке практикують уже давно. І що найдивніше: за таке марнотратство держава ще й винагороджує громадян! Якщо ж споживач виявився економним і не спалив відповідної кількості газу, то може розпрощатися із субсидіями. Їх “економам” не дають. Це “ноу-хау” українців справді достойне потрапити в Книгу рекордів Гіннесса.

            Проте, здається, українські дивацтва після того, як російський “Газпром” показав нам зуби, закінчилися. Усі, починаючи з керівництва країни, тільки й говорять про енергозберігаючі технології, які дозволи б нам економити використання газу. У цьому плані українці також можуть здивувати світ, але вже в хорошому сенсі. У Львові живе винахідник Олександр Єкімовських, ноу-хау якого можуть не лише зробити Україну енергетично незалежною державою, а й спричинити світову енергетичну революцію.
Диво-конфорки

Вони є не лише в помешканні винахідника та його друзів, а й у багатьох львів’ян. На перший погляд, нічого особливого, лише замість звичайної кришечки, що стоїть на пальнику, спеціальні насадки, що нагрілися до червоного кольору. Газова плита горить вже півгодини, але зовсім не відчувається неприємного запаху, легко дихається і тепло приємно розморює тіло. Секрет тут криється у пальниках. Завдяки їм економиться газ і виділяється значно більше енергії у вигляді тепла. Для закипання, скажімо, чайника, потрібно вдвічі менше газу і часу, а тепла виділяється у 7 разів більше! Такі конфорки можна використовувати не лише для приготування їжі, а й для обігрівання приміщення. Спеціальні пальники виготовлені зі сплаву титану, алюмінію, міді та заліза. Найголовніше, що разом ці метали не бояться корозії, кисню, довговічні і надійні. Будь-який інший метал, якщо його при такій температурі нагрівати, дуже скоро просто перетворюється в окалину. А тут пальник виступає у ролі каталізатора повного згоряння газу й цілком відповідає екологічним вимогам, які у світі називаються „Блакитний ангел”.

            - Я не винайшов каталітичний спосіб згорання,- каже винахідник, - а просто адаптував його до звичайної кухонної газової плити. Таким чином ККД при використанні мого каталізатора виріс з 50 – 55% до майже 100%. Цей винахід дозволив мені максимально використати енергію природного газу, що досі було неможливо на побутових газових плитах.

            Каталізатори горіння газу можна використовувати не лише для комфорок, а й для опалювальних печей, камінів, АГВ, КЧМ та іншої опалювальної техніки. І не лише у житлових будинках, а й на підприємствах та організаціях.

Євроцент - за кіловат

            Газотеплогенератор Єкімовських відомий не лише в Україні, а й у світі. Він привернув до себе увагу мешканців США, Канади, Японії, Німеччини, Франції та ін. Самого винахідника не раз запрошували на міжнародні виставки, а після виступу на них провідні фірми Європи, які виробляють газові котли: німці, чехи, поляки, - встали в чергу до винахідника - усі прагнуть із ним співпрацювати.

            - Я не хочу перетворюватися на магазин роздрібної торгівлі, - каже Олександр Анатолійович. - Найбільше я хочу прислужитися своїй країні. Тому шукаю потужного бізнес-партнера,  який зніме з мене головний біль - візьме на себе розповсюдження та продаж насадок. Виготовлення насадок каталізаторів я можу взяти на себе і виготовляти хоч 10 мільйонів на місяць, якщо буде замовлення і потреба. Міжнародний центр впровадження нових технологій "Теплоцентр -Академія", який я очолюю, готовий навчити спеціалістів, котрі будуть надавати сервісні послуги населенню, промисловим підприємствам та організаціям.

            Свої пропозиції автор винаходу надіслав президенту України, прем’єр – міністру України, комітету по енергозберігаючим технологіям, "Нафтогазу Україна" . Звідти надійшла цікава відповідь. Мовляв, вони готові до співробітництва й масового впровадження, але гроші на це в бюджеті не передбачені. Правда, після газового конфлікту з Росією ситуація змінилася - гроші нібито знайшлися, обіцяні президентом України в розмірі 500 млн. грн. і затверджені у б’юджеті 2006 року Верховною Радою України.  Таким чином, при комітеті енергозберігаючих технологій, має бути для прозорого розподілу грошей - громадський контроль для конкурсного відбору кращих проектів фінансування, щоб не було як завжди - гроші зникли у невідомому напрямку! Найближчим часом винахідник Єкімовських збирається до Києва, де сподівається на зустріч із президентом. До нього він прямує з пропозиціями, які, за його переконанням, можуть зробити країну енергетично незалежною. Адже диво-пальники - це далеко не єдиний винахід Єкімовських. Цьогоріч йому виповниться 50 років - свій ювілей він вирішив зустріти 50 зареєстрованими винаходами і кількома відкриттями, які можуть зацікавити не лише Україну, а й світову громадськість. Отже, до Віктора Ющенка він їде з пропозицією виробляти по своїм ноу-хау:

- Мінігідроелектростанції для вироблення електроенергії на річках України без спорудження греблі і затоплення прилеглих територій.

- Газоелектростанції для недебітних газових скважин України

- Водно-вугільні електростанції для підприємств України

- Вітроелектрогенератори і гідровітроелектрогенератори для автономних господарств, підприємств, фермерських і сільськогосподарських виробників.

Усі ноу-хау винахідника не мають аналогів у світі й можуть зробити Україну енергетично незалежною державою.

            Після того, як кожне село України стане енергонезалежним, каже Олександр Анатолійович, сільське господарство отримає найдешевшу у світі електроенергію - 1 евроцент за 1 кВт/год., тобто дешевшу в три-пять разів від існуючих цін, що дасть поштовх і перспективу розвитку економіки і добробуту сіл України.

            Перший проект-макет буде складатися із одного блоку, потужністю 1000 кВт/год., таких блоків можна добавляти до потужності міліон кВт/год. Цей проект планується реалізувати на каналі виходу технічної води Добротвірської ТЕС. Гідроелектроустановка Єкімовських може дати таку потужність, яку дає діюча Добротвірська ТЕС, при цьому не буде витрачено ні грама природного газу чи вугілля і завдяки цьому не буде порушена екологія регіону.

Олександра Баландюх

Немає коментарів:

Дописати коментар